Arktički ocean

Custom Search

Arctic OceanTakođer vas mogu zanimati sljedeći pojmovi / You may also be interested in the following terms:

  1. Arktički ocean - Arctic Ocean
  2. Arktik - Arctic, article

Enter CommentPrevously posted comments:

Maida, (09.06.2008)
English - Engleski - The Arctic Ocean, located in the northern hemisphere and mostly in the Arctic north polar region, is the smallest and shallowest of the world\'s five major oceans.[1] The International Hydrographic Organization (IHO) recognizes it as an ocean, although some oceanographers call it the Arctic Mediterranean Sea or simply the Arctic Sea, classifying it as one of the mediterranean seas of the Atlantic Ocean[2]. Alternatively, the Arctic Ocean can be seen as the northernmost lobe of the all-encompassing World Ocean.

Hrvatski - Arktički ocean, dubine do 5.449 m naziva se još i Sjeverno polarno more, Arktik ali i Arktičko sredozemno more. To je s 12,26 milijuna km² najmanji ocean na Zemlji, a velikim dijelom je pokriven ledom. Arktički ocean se nalazi na krajnjem sjeveru sjeverne polutke i unutar njega se nalaze sva 4 pola sjeverne polutke. Okružen je, uvijek prema jugu, s Azijom, Europom i Sjevernom Amerikom. Okružen je s više kontinenata i iako je, znanstveno gledano, jedan od 5 oceana na Zemlji, smatra ga se i interkontinentalnim sredozemnim morem.

Srpski - Северни ледени океан, налази се на простору око Северног пола, најмањи је од пет океана, и најплићи.

Bosanski - Arktički okean, dubine do 5.449 m naziva se još i Sjeverno polarno more, Arktik ali i Arktičko sredozemno more. To je sa 12,26 miliona km² najmanji okean na Zemlji, a velikim dijelom je pokriven ledom. Arktički okean se nalazi na krajnjem sjeveru sjeverne polutke i unutar njega se nalaze sva 4 pola sjeverne polutke. Okružen je, uvijek prema jugu, s Azijom, Evropom i Sjevernom Amerikom. Okružen je s više kontinenata i iako je, naučno gledano, jedan od 5 okeana na Zemlji, smatra ga se i interkontinentalnim sredozemnim morem . Sa Atlantikom je spojen oko 1.500 km širokim Sjevernim morem (Evropskim) između Grenlanda i Sjeverne Evrope odnosno Skandinavije, kao i zamršenim morskim putevima kroz vrlo razuđen ostrvski svijet sjeverne Kanade do širokih Davisovih vrata zapadno od Grenlanda. Sa Tihim okeanom povezan je jedva 85 km širokim Beringovim vratima.

Mario, (22.05.2008)
na kojoj bi stranici mogo saznat o arktiku i arktičkom oceanu?

Last ten comments/Posljednjih 10 komentara: